fredag 7 juni 2013

Hur tror du att det kommer att gå för de olika personerna efter att romanen är slut – vad händer med Glas, Helga och Recke?


Glas kommer nog inte att leva så länge till. Under resten av sitt liv fortsätter han leva i förnekelse. Han tänker sig att det han gjorde var rätt, att det var hans plikt att ta Gregorius liv. Tillslut hinner hans skuldkänslor ifatt honom, han orkar inte bära skulden mer. Han är en fördärvad och skadad människa och plågas av sina mardrömmar. Han har levt hela sitt liv i tystnad, det fanns ingen han egentligen kunde prata med. Det var alltid han som lyssnade och gav sina råd, men det fanns ingen som lyssnade tillbaka eller någon som genuint brydde sig om honom. Han skulle nog tagit ett av sina piller som han hade gett Gregorius för att på så sätt känna att han betalar av sin skuld och för att han inte orkar mer. Han kanske inte förstår det helt själv, att han har blivit påverkad av sin uppväxt, behandling i samhället och sedan av Gregorius död. All denna analys kulminerar i hans självmord.

Helga verkar vara hjärtkrossad, både över Gregorius död och för att Recke vill ha mer av henne än vad hon kunde ge och för att Recke lämnade henne tillslut. Gregorius lämnade säkert pengar efter sig och Helga blev nog en förmögen änka som gifte om sig kort därefter, inte nödvändigtvis av kärlek. Det var nog för att få känslomässig trygghet och ett hem att höra till. Recke har däremot svårt att nöja sig och vill söka vidare efter lyckan. Om han har det bra kan det bli ännu bättre. Han känner till sina möjligheter. Han är ung och vacker och han kan lätt förflytta sig. Han är inte emotionellt bunden vid personer och platser utan söker lyckan i pengar och status. Recke tar nog en förmögen kvinna till sin fru och börjar om på nytt någonstans där ingen känner honom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.