söndag 26 maj 2013


Hur argumenenterar Glas med sig själv - vad talar för att mörda Gregorius och vad talar emot?

Doktor Glas var redan på förhand negativt inställd till pastor Gregorius vilket stärker Glas’s vilja för att döda pastorn. Det som bekymrar Glas är om det är moraliskt rätt att ta livet av prästen. 

Samtidigt som tiden flödar , så ökar hans orena tankar gentemot prästen samtidigt som hans passion för Helga ökar. Helga verkar vara den största anledningen till att han överhuvudtaget vill döda pastorn. Han övertygar sig själv om att det är hans plikt att kunna handla och rädda Helga som är i nöd. Hans plikt som läkare att kunna hjälpa den som behöver det. Men förutom det så känner jag att han enbart vill hjälpa henne p.g.a att han är förälskad i henne. 

 Han ser det inte bara som hans plikt att göra det utan att det är en bit av kedja som påbörjats långt innan han föddes. Alltså så ser han ingen skuld i att ta prästens liv då han övertygar sig själv att det var menat att hända.

Han är även rädd. Rädd för slumpen av att kunna bli upptäckt. Dock, så har han ju sina piller som han förlita sig på ifall något går snett. Förutom det så är han rädd för att sitt samvete ska bli orent. Han är rädd av placera sig själv i värld som han aldrig kommer undan. Glas känner att alla hans egenskaper som individ, aldrig skulle kunna bygga på för att få honom att mörda någon. 

1 kommentar:

  1. Glas övertygar ju sig själv att det är rätt att döda pastorn. Men som du sa är det nog mest för att han har förälskat sig i Helga. Jag undrar om Glas ens skulle ha övervägt att döda någon för någon annans skull om han inte var kär i personen han ville hjälpa. Kanske, för i början var han ju inte kär i Helga. Men då hade han inte bestämt sig.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.