onsdag 15 maj 2013

Hur argumenterar Glas med sig själv- vad talar för att mörda Gregorius och vad talar emot?



Glas skriver ner i sin dagbok sina tankar om hur han ska gör med Gregorius och hur han ska handskas med denna situation. Det finns två delar som talar emot varandra och den ena är den kloka och korrekta Glas och den andra är den känslosamma doktor Gals som vill följa sin magkänsla. 

När Glas argumenterar emot är han då den kloka och korrekta mannen som tar lagen, normerna och plikten framför allt. Han säger då till sig själv att det är helt fel att döda någon. Även fast man vill och tror att man hjälper någon så är det emot lagen. Hur skulle det gå med hans jobb i fall att de kom ut att han gjort detta förfärliga mord? Glas har då en utväg som är att ta ett av hans hemmagjorda piller som skulle ta död på honom inom några få minuter. Han vill inte heller döda herr Gregorius för att det är emot andras värderingar och framför allt lagen. För vad skulle andra tycka om honom ifall detta blev offentligt?

Men det finns en del av doktor Glad som vill döda herr Gregorius. Det är då när han följer sin magkänsla och säger att det här mordet bara skulle hjälpa personer och inte skada. Det skulle så klart skada Gregorius. Men Doktor Glas vill så gärna hjälpa fru Gregorius från hennes hemska man. Han känner att det är det rätta för att han inte tycker det är rätt att en människa ska få lida så mycket för ett en annan människa inte kan inse att de inte är bra för varandra, eller mer exakt att han inte är bra för henne. Men när han inte inser detta finns det bara ett sätt att skydda henne från honom. Det är att göra sig av med honom. Om doktor Glas skulle ge honom det där hemmagjorda pillret skulle ingen förhoppningsvis inte få reda på att han blev dödad, eftersom han då troligtvis tar pillret när han ska sätta sig någonstans eller gå och sova.

Så doktor Glas väger det rätta enligt lagen och det rätta enligt hans egen magkänsla fram och tillbaka. Men det känns som att han verkligen vill döda Gregorius så att han försöker övertala sig själv att detta är det rätta. Att man ibland måste tänja lite på lagen och göra sådant som inte är accepterat i samhället. 

1 kommentar:

  1. Jag tycker personligen att den här händelsen i boken är en den intressantaste hittills. Det är intressant hur han diskuterar en sak med sig själv på ett så invecklat sätt är rent fascinerande. Händelsen är på ett sätt väldigt lik hur man löser dilemman man möter i det riktiga livet. Det är inte så att man går runt och funderar om man ska mörda en viss person eller inte, men denna ständig konflikt mellan moral och sitt egna tycke påverka alltid människor beslut i situationer.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.