onsdag 15 maj 2013

Vilken bild ger doktor Glas av pastor Gregorius? Varför avskyr han honom så mycket? Hur tror du att Gregorius ser på Glas?

Pastor Gregorius framställs av Glas som en person som är väldigt insnöad och inne det han gör, att han har svårt att tänka utanför sina egna banor eller tänka nytt. Glas säger nästan uteslutande negativt om Gregorius, och det kan nog delvis härledas till Gregorius personlighet. Gregorius verkar vara en person som tar för sig, att han t.ex. har tagit en betydligt yngre kvinna som fru när hans tidigare har dött utan att tänka på hur hon känner för det. Jag tror att detta beteendet får Glas att irritera sig på Gregorius, och gör att han säger mer negativt om honom än vad egentligen menar.

Romanen speglar en tid då de som ansågs mest kunniga alltmer flyttades från prästerna till vetenskapsmännen, eller t.ex. läkarna som i doktor Glas fall. Man kan väl säga att vetenskapen blev som en ny konkurrent till prästerna och kristendomen, men vad det verkar tror inte Gregorius (som kanske orättvist får företräda alla den tidens präster) att vetenskapen är nonsens. T.ex. litar han på Glas när han blir ombedd att avstå från sina "rättigheter" efter att hans fru Helga har diagnostiserats med en besvär i underlivet. Gregorius verkar inte se lika negativt på Glas som Glas ser till honom, han verkar inte kunna tänka sig att han har blivit utsatt för en komplott av Glas och sin egen fru.

Men Glas riktar inte bara sin kritik mot doktor Glas, han menar att hela kristendomen är en idé som inte passar in i det moderna samhället. Han verkar inte vilja anlita kyrkan för att svara på hans funderingar om livet och världen. Kanske lite obefogat verkar Glas se kyrkan som en större konkurrent till sig själv än vad Gregorius ser om vetenskapen. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.