tisdag 21 maj 2013

Hur argumenterar Glas med sig själv - vad talar för att mörda Gregorius och vad talar emot?


Doktor Glas har alltid hatat Pastor Gregorius och alla hans värderingar. Det är mycket som talar både för och emot att döda pastorn och det är ett väldigt stort beslut att ta. Glas skriver ofta ner sina drömmar. Det händer ibland att han drömmer om när han dödar pastorn. Han tänker själv att många drömmar inte ska tas så seriöst, men han känner även att han inte kommer ifrån detta. Glas gillar inte att göra något halvklart och därför är det enda sättet att bli av med detta att mörda pastorn. Detta är inte något han ville bli inblandad i. Han vill heller egentligen inte mörda en annan människa, men nu finns det i stort sett bara en utväg.

Det är ganska klart att den största drivkraften är Helga. Glas har alltid hatat pastorn, men det var först när Helga kom in i bilden som mordtankarna kom upp på riktigt. Glas har ju lovat att hjälpa Helga och han vill verkligen hjälpa henne. Han tål bara inte tanken av vad Gregorius gör med henne. Glas vet även att Helga redan älskar en annan man och fastän han inte har någon chans, så vill han se henne lycklig.

Glas är inte så rädd för att bli upptäckt. Han har ju sina piller. Dock är han rädd för att bli fast i något som finns kvar hos honom i resten av hans liv, vilket man kan förstå. Han är även rädd för dåligt samvete och med tanke på att han tänker och funderar så mycket känns det som om det finns en stor risk för det. Han är redan så instängd och att vara instängd med dåligt samvete samt ånger är inte bra någonstans. Han har heller ingen att prata med. Han säger själv att han önskar att han hade någon som kunde ge honom råd. Trots att det finns gränser för vad man kan säga till vänner, så känner han att det skulle hjälpa mycket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.