onsdag 15 maj 2013

Hur tänker Glas om den sjuka pojken som han räddar livet på under det nattliga sjukbesöket? Vilka slutsatser drar han av besöket, och vad säger det om Glas?

Glas tycker att det är ironiskt att han räddar livet på denna pojke. Då modern var havande så bad hon Glas att befria henne från detta liv, vilket plikten förbjöd honom ifrån att göra. Så då föddes sedan denna pojke, föddes som en idiot. Det goda förnekades då Glas valde att följa plikten och likaså förnekas den då han räddar livet på honom. Istället för att göra det barmhärtiga och döda barnet, vilket var tanken från början, ska han rädda dess liv. Så att det kan fortsätta leva som en idiot i en värld där ingen älskar det. Glas tycker alltså att barnet borde sparas på lidandet och låta det dö, så som naturen försöker göra. 

Det Glas kommer fram till under besöket är hur barnet blivit format efter hur hans moder behandlades under graviditeten. Hon utsattes för diverse pinor då hon blivit havande innan äktenskapet. Alla bidrog med lite förtryck mot henne, vilket sedan avspeglas i barnet. Detta fortgick sedan i ett olyckligt äktenskap där maken slår henne. Glas ser hur hans avslag på att döda barnet, då hon var havande, har ändrat hennes liv och förstört det. 

Detta säger oss att Glas tror på att saker till viss del är förbestämda. Att vissa saker måste ske och att det kommer leda till andra saker. Att han följde plikten, vilket är det rätta, men inte det mest skonsamma. Vilket leder till att han sedan också än en gång ska motsätta sig det skonsamma och följa plikten. Att han ska höll detta barn vid liv, trots att det är menat att vara dött. Glas verkar tro på någon form av hjälplöshet, att det som sker det sker och att man ska följa regelverket och låta konsekvenserna ske därefter. Detta trots att han funderar på att göra det skonsamma och goda ofta, men det slutar ändå med att han följer moralen och plikten.       





   

1 kommentar:

  1. Doktor Glas skriver mycket om moral och plikt när det gäller många gärningar han gör eller inte gör. I detta fall har vi också det som motsäger moralen och plikten; det han tycker är skonsamt, barmhärtigt och gott. Det är intressant för att moral är ett ganska vagt regelverk, i de flesta fall är olika människors moral riktade i samma riktning, men går olika långt, man drar sina egna gränser efter det man själv tycker och tänker.
    För att sammanställa detta så får vi en karaktär, Glas, vars moral och plikt inte sammanfaller med det som är skonsamt, barmhärtigt och gott.
    Jag skulle själv tycka att en god moralisk vägledning är att handla just i dessa syften; skonsamt, barmhärtigt och gott.
    Jag skulle också inte vara så fast i mitt yrke, titeln på pappret, utan resonera kring en plikt som människa, medmänniska. Bör man inte som individ handla, till vissa gränser såklart, i syfte att gynna sin familj, grupp eller sitt samhälle, istället för att agera efter det som enbart gynnar en själv eller en plikt, ett regelverk, som inte följer en moralisk väg.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.