torsdag 23 maj 2013

Vad tänker Glas om den sjuka pojken som han räddade under det nattliga sjukbesöket? Vilka slutsatser drar han av besöket och vad säger det om Glas?

"Jag fördes fram till en säng. Det var inte den lilla vackra gossen som låg i den. Der var en annan, ett vidunder. Enorma apkäkar, hoptryckt kranium, små onda och slöa ögon. En idiot, det var klart vid förstaögonkastet." På följande sätt beskriver Glas barnet som han tidigare vägrat göra abort på. Trots att kvinnan hade tiggt att han skulle göra det vi det tillfället hade han igen använt sig av plikten "för att slippa göra det som egentligen borde göras". Nu står han där vi pojken säng och ångrar att han inte gjorde det, att han inte satte stopp för det liv han aldrig borde ha kommit in i. Han ångrar att han inte satte stop för livet som ändå var helt oönskat, när han till och med trodde att inte ens föräldrarna önskade något heller än att bli av med gossen.

För första gången i boken, får man se doktor glas riktiga makt över liv och död. Inte för att han dödar gossen, men att tankarna finns ständigt där. Att han så lätt skulle kunna rädda familjen från detta "vidunder" och skona pojken från sitt liv i misär.  Men i sin feghet som han beskriver det, gör han sin plikt och hjälper gossen genom att driva bort den "goda och barmhärtiga döden" från han axlar. 

Efter händelsen diskuterar han ytterligare hur han kunde ha räddat kvinnan från det hemska barnet och han verkar beskylla sig själv mer och mer för att han inte räddade henne för det nu förseglade ödet hon drabbats av. Och igen skyddar han sig med plikten, och hur han ständigt använder den för att inte vissa sin feghet. 

Jag skulle se plikten i den här boken som moral, hur man sak tänka och värdera människor. Medan allt som plikten stoppar, alltså de flesta av Doktor glas tankar, är den enkla vägen. Den väg som många vill ta men inte vågor. Jag menar inte att det är rätt att ta ett liv eftersom man tycker personen isäg är full men om man innan födelsen inte vill ha barnet, är det inte då bättre att genomföra en abort än att ge liv till en person som är oönskad?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.