onsdag 29 maj 2013

Varför blir Glas så rädd för de röda blommorna? Varför skickar Eva Mertens buketten?


Att drömma är något Glas gör väldigt ofta, och drömmarna har även ofta en betydelse. En natt drömde han om en bukett rosor, i samband med pastorns död, fru Gregorius och en i drömmen okänd kvinna. Dagen efter att mordet hade utförts hade en liknande bukett rosor skickats till doktorn. På grund av hans tillstånd så lade han inte märke till att ett visitkort låg bredvid buketten, med Eva Mertens namn på.

Att rosorna från drömmen nu fanns i hans verklighet skrämde honom. Till en början trodde han att hjärnan spelade honom ett spratt, att rosorna inte var riktiga och att han bara hallucinerade, men så var inte fallet.
Sedan kom han att tänka på om rosorna skulle kunna vara skickade från Helga, som ett tack för hjälpen hon hade fått. Men även den tanken skrämde honom, att hon hade förstått att hennes mans död var en gärning från doktorns sida skulle gjort situationen ännu svårare.

Dagen därpå får Glas syn på visitkortet med Evas namn och det får honom att lugna ner sig en aning. Som jag har uppfattat det så är Eva kär i doktorn och behöver nog därför ingen stor anledning till att skicka rosorna. Men att rosorna skickades två dagar efter mordet tyder på att hon troligen känner sympati, då doktorn var närvarande vid pastorns död och var nu säkert uppskakad av händelsen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.