onsdag 29 maj 2013

Hur argumenterar Glas med sig själv - vad talar för att mörda Gregorius och vad talar emot?


Situationen Glas har satt sig i är inte lätt, och hans slits mellan sina åsikter, ska han mörda pastorn eller inte? Utan att ha läst argumentationen Glas har med sig själv så var jag nästan helt säker på att han ville mörda pastorn, men  medan han argumenterar med sig själv så tar han upp hur han ser på samhället, människor och handlingar, och man får lära känna doktorn mer.

Den del av honom som vill mörda pastorn menar att livet är handling. Man måste handla, och gripa in om man behövs. Han tar ett exempel där en kvinna blir våldtagen i skogen och så klart skulle han hjälpa kvinnan då, även om det så skulle innebära att våldtäktsmannen mister livet. Lagen är inte på hans sida, men lagen är löjlig enligt honom, och den ska inte styra en mans handlingssätt. 
Ett annat argument som doktorn har för mordet är hans sätt att se på handlingar. Hans motto är att alltid avsluta det han har påbörjat. Det innebär att han måste förinta problemet som han började hjälpa fru Gregorius med.
Delen av doktorn som är för mordet har ett mycket starkt argument, nämligen att doktor Glas älskar Helga. ”Kan en man låta den som han älskar skändas och smutsas och trampas inför sina ögon?” Och jag tror att det är detta argument som överväger när beslutet tas. 

Delen av doktorn som argumenterar emot idéen har även den bra argument. Bland annat frågar den doktor Glas om denna kvinna är värd att döda för, och skulle det då inte vara onödigt att döda för en kvinna som redan älskar en annan man? Det är då denna mans sak att hjälpa Helga med problemet, och inte doktorns sak. 
Men argumentet som skulle kunnat övertyga Glas om att inte utföra mordet är att han är rädd. Han är kanske inte så rädd för att bli upptäckt, utan mer för person han kommer att bli efter mordet, och känslorna han kommer att bära på. Även slumpen skrämmer honom, att något sker som inte är en del av planen, och som förstör allt. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.