måndag 13 maj 2013

Hur blev Doktor Glas påverkad av sin uppväxt?

Doktor Glas är en förundrande person. Han håller sig för sig själv, även  om han inte förkastar samhället och hans medmänniskor. Hans personlighet beror mycket av hans uppväxt och jag tror att man nästan direkt kan koppla hans beteende till den uppväxt han hade. 

Att växa upp med stora krav på sig att man ska prestera i sina studier, kan göra att man utvecklar ett annat sinne än de flesta andra i sin omgivning. Detta beror ofta på att ambition i studierna utvecklar en känsla av plikt och moral i ens beteende, denna brukar inte vara lika stark hos personer utan denna ambition. Känslan av plikt och uttrycks även i vardagen, vilket gör att man inte gillar att göra bus och bryta mot regler etc. Detta framkallar gärna en tendens av att man är tillbakadragen då ens omvärld oftast beter sig just på detta sätt. I Glas´s fall uttrycks detta extra tydligt då de han umgås med är flera år äldre och har en mer utvecklad bild av livet än han själv. Ett exempel på detta är då Glas får för sig hur samlag verkligen går till. Han vill inte veta hur det verkligen är, han tycker att hans bild av att det går ut på kärlek mellan varandra (på en nivå av handhållande,kramar och kyssar) är en finare och ett mer rent sätt. Detta är ett av exemplen som får Glas att vara för sig själv. 

Att hans pappa aldrig gav honom någon kärlek under hans uppväxt, samt att hans första romans förstördes, bidrar också till att han inte släpper in kärleken i sitt liv. Hans ensamhet och bristande erfarenhet av kärlek, gör honom till den person han är. Han håller sig för sig själv då han levt det mest av sitt liv så, utan några verkliga kamrater. Detta förklarar hans bristande umgänge. Bristen av erfarenhet ifrån lycklig kärlek gör också att han inte riktigt tror på den. Han vill inte ta sig en fru då han tror att det verkligen skulle vara sann kärlek emellan dem, vilket han verkar ha svårt att känna efter hans misslyckade romans. Moralen och pliktkänslan ger honom hans syfte i livet. Att ägna sig åt sitt yrke och sköta det enligt ramarna. 

Uppväxten har skuggat Doktor Glas´s liv och gjort honom till den ensamvarg han är. Skild ifrån det sociala samhället, men kvar hållen i samhället genom hans plikt som doktor.      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.