söndag 19 maj 2013

Vilken bild får du av doktor Glas? Hur är han som person? Hur ser hans liv ut? Vilket är hans problem i livet?

Doktor Glas är en person som inte agerar så mycket i sitt liv, utan han väljer istället hellre att observera och fundera över livet och dess frågor. Han ser sig själv som mycket plikttrogen och jag tror att han väljer att handla just så för att han kanske inte riktigt litar på att han kommer handla rätt annars. Att han kommer hamna i en gråzon och att då det blir jobbigt för honom om han inte vet exakt vad som är rätt eller fel. Doktor Glas är nog rätt så osäker på sig själv och hur han tänker. Då han pluggade till läkare var han ju yngre än de andra och han hade inte samma livserfarenhet. Så jag tror att osäkerheten från den tiden hänger med honom även i senare livet, trots att han som läkare har mycket inflytande och folk som ser upp till honom. Som läkare kan han alltid ”skylla” på sin plikt som läkare. Så även om han själv skulle vilja göra på ett annat sätt så går det ju inte p.g.a just plikten. Det gör att han inte kommer behöva ställa sig till svars för sina handlingar så länge han handlar efter ”läkarens plikter”. 

Doktor Glas liv är inte så händelserikt, utan de flesta dagarna är rätt lika de andra. Han går till jobbet och gör sitt jobb, där han försöker att inte vara så känslomässigt engagerad utan istället strävar efter att handla efter sin plikt som läkare. Mesta delen av sin fritid ägnar han åt att fundera på olika saker i sitt liv. På kvällarna sätter han sig ofta på Grand Hotel och observerar människor och funderar över hur deras liv skulle kunna vara. 

Glas är rätt så nöjd med sitt relativt stillsamma liv och jag tror att han faktiskt njuter av att sitta och spekulera om frågor om livet på kvällarna. Dock så har han ju faktiskt något han saknar, någon att dela sitt liv med. Han är ju inte den mest sociala människan, men trots det så vill han ändå ha någon i sitt liv. Jag tror att han om kvällarna kanske känner sig lite ensam och att han gärna skulle vilja ha någon som förstår honom och kan komma med nya synvinklar på de stora frågor han ständigt funderar på. På så sätt skulle han kanske bli säkrare som person, om han då visste att det i alla fall finns en person som tänker som honom. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.